Veganiškas sausis: sūriai, pagardai ir kiti stebuklai

Hummus

Kuo toliau, tuo labiau žaviuosi veganais ir jų virtuve. Išradingo maisto rungtyje juos lenkia nebent tik žaliavalgiai. Pieno, sūrio, kiaušinių (mėsos ir žuvies net neminiu) nevartojantys veganai visai nesijaučia nuskriausti. Plaktą grietinėlę, sūrį, parmezaną ir kitus pagardus jie pasigamina iš neįtikėtinų ingredientų. Pasekiau jų pavyzdžiu ir tai patikrinau.

Nors mūsų parduotuvėse jau atsiradę nemažai veganiškų produktų – majonezų, jogurtų, pieno, tačiau iki užsienyje esančios pasiūlos mums dar toli. Užtat mes viską imame į rankas ir pasigaminame patys. Kartais tai net geriau, nes žinome, ką sudėjome, be to, atradimo džiaugsmas yra neatsiejama veganiškosios gastronomijos dalis. Tad užsijuoskime prijuostę ir pasigaminkime kelis tradicinius pagardus iš neįprastų ingredientų. Pamatysite, priversime skonio receptorius šokti!

Plakta kokosų grietinėlė

Juokaujama, kad veganas pereina į kitą tikėjimo lygį, kai atranda plaktą kokosų grietinėlę. Tai ne-re-a-liai skanus saldėsis, kuriuo galima pertepti savaitgalio blynus, pagardinti pyragą ar net įmaišyti šaukštelį į kavą. Puri, kvapni, burnoje tirpstanti grietinėlė nepaliks nei abejingų, nei nuo jos apsunkusių. Tai sveikas desertas, kuriuo gali gardžiuotis ir vaikai.

kokoso_grietinele

Mums reikės:

  • 1 skardinės kuo riebesnio kokosų pieno (prieš pirkdami kitą rūšį, pateliūskuokite skardinę rankoje. Turite girdėti ne skystą vandenį, o šį tą tirštesnio)
  • 2-3 šaukštelių cukraus (cukraus pudros) arba kito saldiklio, pavyzdžiui, klevų sirupo
  • ¼ šaukštelio vanilės ekstrakto

Kaip gaminti:

  1. Įdėkite kokoso pieno skardinę į šaldytuvą nakčiai.
  2. Atvėsusią skardinę apverskite dugnu į viršų. Tuomet kokosų pienas, kuris nesutirštėjo, atsidurs skardinės viršuje.
  3. Atidarykite skardinę. Nupilkite paviršiuje esantį kokosų pieną. Jo grietinėlei nereikės, tad galite naudoti sriubai, troškiniui ar vaisiniam kokteiliui ruošti.
  4. Skardinės viduje ant dugno turėtumėte rasti sustingusį kokoso kremą. Jį išgriebkite ir įdėkite į dubenį, kuriame būtų patogu plakti.
  5. Pasaldinkite cukrumi, įdėkite vanilės ekstrakto. Plakite šluotele ar elektriniu maišytuvu, kol grietinėlė taps puri ir vientisa.

Kur naudoti:

Kokosų grietinėlę galima naudoti kaip įprastą pieno grietinėlę – pagardinti dubenį vaisių, paskaninti karštą pyragą, košes, pusryčius, užsitepti nuodėmingai skanų grietinėlės šaukštą ant sausainio prie kavos… Sandariame inde šaldytuve ji šviežia išlieka pusantros savaitės, tik prieš naudojant vėl tereikia lengvai paplakti.

Receptas Oh She Glows

Humusas

Humusas – tai avinžirnių ir sezamų pastos pagardas, tepamas ant duonos, valgomas su daržovėmis, dedamas į patiekalus. Veganiškoje virtuvėje jis labai praverčia padažams ruošti, mat dėl savo kreminės tekstūros ir pilno skonio gana neblogai pavaduoja grietinę.

humusas

Mums reikės:

  • 1 skardinės (400 g) konservuotų avinžirnių
  • ¼ šaukštelio asafetidos arba 2 skiltelių česnako
  • 3 šaukštų sezamų pastos tahini
  • pusės citrinos sulčių
  • avinžirnių sunkos arba vandens
  • šaukštelio druskos
  • 3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 1,5 šaukštelio malto kmyninio kumino

Kaip gaminti:

  1. Nupilkite avinžirnių sunką, tačiau jos neišpilkite.
  2. Avinžirnius ir likusius ingredientus sudėkite į maišytuvą ir susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Įpilkite avinžirnių sunkos arba vandens, kad gautumėte jums tinkamą pagardo konsistenciją (tačiau ne daugiau kaip 150 ml).
  4. Jei norisi, humusą dar galite pagardinti saldžiosios ar rūkytos paprikos milteliais, patiekdami apibarstyti skrudintais kedro riešutais.

Kur naudoti:

Humusas yra sotus ir maistingas pagardas, tad su juo galite ruošti sumuštinius, užtepdami jo ant duonos, tuomet uždėdami keletą riekelių avokado ir baigdami vyšniniais pomidorais. Taip pat galite paruošti padažą, praskiesdami humusą migdolų ar kokiu kitu augaliniu pienu, įdėdami česnako, citrinos sulčių, krapų. Galite eksperimentuoti ir su kitais prieskoniais arba sugalvoti įmalti keptą marinuotą papriką ar saulėje džiovintų pomidorų. Vėl – naujas skonis, kuriuo galima gardinti keptas bulves, troškinius, vegetarinius kepsnelius.

Receptas Jogos mityba

Paprikos sūris

Šis veganiškas sūris ypatingas tuo, kad jam gaminti nenaudojami riešutai ir soja, o tai šis tas įdomaus veganiškų sūrių padangėje. Pikantiško skonio sūris su dūminės paprikos prieskoniu ir švelniu saldumu labiau primena pagardą ar užtepą, tačiau dėl to, kad puikiai raikosi ir takuojasi, gali būti naudojamas visur, kur įprasta naudoti pieniškus sūrius.

suris

Mums reikės:

  • 1 stiklinės vandens
  • 1 stiklinės avižinių dribsnių (arba jau sumaltų miltų)
  • 1 garsuose virtos saldžios bulvės
  • 1 keptos marinuotos raudonosios paprikos
  • 0,5 šaukštelio maistinių mielių
  • 1 šaukšto rūkytos paprikos miltelių
  • 2,5 šaukštelio druskos
  •  0,5 šaukštelio baltųjų pipirų
  • 1 šaukštelio svogūnų miltelių
  • 1 šaukštelio česnakų miltelių
  • 2 šaukštų citrinos sulčių
  • 1 papildomos stiklinės vandens (užpilama prieš malant visus ingredientus)

Agaro želei paruošti reikės:

Kaip gaminti:

  1. Jei naudosite avižinius dribsnius, pirma juos sumalkite galingu maišytuvu arba kavamale.
  2. Jei naudosite jau sumaltus avižinius miltus, tuomet juos ir visus kitus sūrio ingredientus sudėkite į maišytuvą. Gerai sumalkite, kad masė būtų vientisa ir glotni. Atidėkite.
  3. Pradėkite ruošti agaro želę. Į nedidelį puodą įpilkite nurodytą kiekį vandens ir agaro miltelių, maišydami užvirkite, tuomet sumažinkite ugnį. Nuolat maišykite, kol mišinys taps skysto medaus tirštumo (apie 4 minutes).
  4. Supilkite agaro mišinį į maišytuvą su sūrio mase ir viską dar kartą suplakite.
  5. Nieko nelaukdami supilkite stingstantį sūrį į norimos formos plastikinius indelius, sulyginkite viršų ir padėkite pusvalandžiui į šaldytuvą.
  6. Išėmę iš šaldytuvo apverskite indelius ir atsargiai iškrėskite sūrį. Supjaustykite ir patiekite. Šaldytuve lieka šviežias apie savaitę.

Kur naudoti:

Kai norisi pikantiško paprikos skonio ant trapios duonelės ar pusryčių sumuštinio, taip pat suteikti naujų prieskonių troškiniams ar makaronams, šis sūris puikiai tiks. Jis neturi tradiciniams sūriams būdingo tąsumo ir glitumo, tad jo nepadauginsite ir pavalgę nesijausite apsunkę. Pagamintas tik iš augalinių ingredientų šis sūris yra sveikas pasirinkimas ne tik veganams, bet ir visiemssūriomanams.

Receptas Cooking With Plants

Veganiškas parmezanas

Tai tobulo (sūrio) skonio pagardas, kuris puikiai pakeičia tradicinį parmezaną. Skirtumas tik tas, kad nesilydo. Bet visa kita – vien tik pliusai. Greitai paruošiamas, ilgai galioja, įtinka visiems (ir ne veganams, kai namuose sūrio nėra), be to, yra sveikas ir maistingas! Vos keli ingredientai ir įsitikinsite patys.

parmezanas

Mums reikės:

Kaip gaminti:

  1. Sudėkite visus ingredientus į maišytuvą ir sumalkite. Jei maišytuvas maldamas kaista, per ilgai nemalkite, nes išsiskyręs riešutų aliejus sukibdys kitus ingredientus. Viskas!

Kur naudoti:

Gardinkite picas, troškinius, makaronus. Tinka visur, kur baigiamajam akcentui tetrūksta mažos gardžios detalės.

Receptas Minimalist Baker

Gardžiuokitės į sveikatą!

Agnė
Susiję įrašai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *