Veganiškas sausis: omletas ir „panna cotta“ – kitaip

veganiskas_sausis_karve

Veganiškas sausis jau į pabaigą, tad virtuvėje reikia fejerverkų, tiesa? Ką gi, pradedam. Veganai nevalgo kiaušinių, tai mes išsikepėme veganišką omletą. Jie nevalgo ir pieno produktų, tad desertui ragavome veganišką grietinėlės kremo – panna cotta – versiją. Vaizdas, apgaunantis akį, tiesa? O skonis? Kviečiu paragauti.

Tofu omletas

omletas

Turiu nuostabių žinių: šis omletas net skanesnis už tradicinį. Kodėl? Man niekada nepatiko keptų kiaušinių kvapas, o čia jo nėra. Tačiau plakti kepti kiaušiniai minkšti ir purūs, kaip ryto patalai, sakysite. Tofu omletas – taip pat. Jau girdžiu, kad tradicinis omletas sotus, jo užkandus lengva sulaukti vėlyvų pietų. O jūs valgėte baltymų bomba vadinamą sojos pupelių sūrį tofu? Tad būkite pažįstami – jis sotus, maistingas, sveikas ir iš jo išeina puikus veganiškas omletas.

Mums reikės:

Įdarui:

  • keptų mėgstamų daržovių (svogūnų, grybų, cukinijos, paprikos, špinatų ar kt.)

Pagaminsite vieną porciją.

Kaip gaminti:

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 laipsnių ºC.
  2. Supjaustykite daržoves, kurias naudosite įdarui. Susmulkinkite česnako skilteles. Pasiruoškite tofu.
  3. Į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir pakepkite česnaką.
  4. Į maišytuvą įdėkite keptą česnaką ir visus kitus kiaušinienės ingredientus. Suplakite. Įpilkite 1-2 šaukštus vandens, kad plakinys taptų skystesnis.
  5. Keptuvėje pakepkite pasirinktas daržoves. Atidėkite.
  6. Toliau naudokite keptuvę, kurios rankeną galima nusukti arba ji tinka kepti ir orkaitėje. Įpilkite į keptuvę alyvuogių aliejaus ir paskleiskite joje daugmaž ketvirtadalį daržovių mišinio. Tuomet ant jų viršaus užpilkite omleto mišinį stengdamiesi, kad būtų padengta visa keptuvė, o viduryje neliktų tarpų.
  7. Kepkite ant vidutinės ugnies apie 5 minutes, kol omleto kraštai ims ruduoti. Tuomet įdėkite keptuvę į įkaitintą orkaitę ir kepkite dar apie 10-15 minučių. Kuo ilgiau kepsite, tuo omletas bus mažiau minkštas ir drėgnas viduje.
  8. Bebaigiant omletui kepti sudėkite ant jo viršaus likusias daržoves, kad ir jos pašiltų.
  9. Išimkite omletą iš orkaitės, atsargai mentele sulenkite perpus, apibarstykite šviežiomis petražolėmis  ir patiekite. Labai skanu su pomidoru padažu, salotomis ir skrudinta duona.

Receptas Minimalist Baker. Norite kito panašaus varianto, išbandykite Post Punk Kitchen.

Veganiška panna cotta

panna_cotta

Mano vyras labai mėgsta panna cotta. Dažnai jos užsisako kavinėse prie juodos kaip naktis kavos. Būna skanu, o po to dažnai sunku. Nenuostabu, juk panna cotta – riebios grietinėlės kremas. Ar įmanoma tam rasti alternatyvą? Klausk vegano! Iš kokoso pieno pagaminta panna cotta iš pažiūros niekuo nesiskiria nuo tradicinės, tačiau skonis ypač švelnus ir lengvas. Veganišką versiją tinka gardinti nerūgščiomis uogomis, mat tai ne tas atvejis, kai baltojo pagrindo riebumą reiktų gesinti kažkuo ryškiu.

Mums reikės:

Uogienei (arba galite naudoti jau pagamintą):

  • 250 g uogų (aviečių, braškių ar kitų uogų)
  • 1 šaukšto vandens
  • 1 šaukštelio cukraus (arba pagal skonį)

Pagaminsite 4 porcijas.

Kaip gaminti:

  1. Į nedidelį dubenį įpilkite 4 šaukštus šalto vandens ir suberkite 2 šaukštelius agaro miltelių. Išmaišykite ir palikite 5 minutėms išbrinkti.
  2. Į puodą supilkite kokosų pieną, kremą, cukrų, vanilės ekstraktą. Užvirkite ir įmaišykite agaro bei vandens mišinį. Leiskite minutę kitą pavirti ir supilstykite į indelius, kuriuose tieksite panna cottą.
  3. Tegu indeliai pusvalandį praaušta, tuomet juos įdėkite į šaldytuvą. Stingdykite apie 4 valandas arba pernakt.
  4. Jei gaminsite savo uogienę iš šviežių uogų, tuomet uogas, vandenį ir cukrų sudėkite į puodą, uogas šiek tiek patraiškykite ir nuolat maišydami pavirkite kelias minutes.
  5. Sumažinkite ugnį iki labai mažos ir kartas nuo karto pamaišykite, kad išgaruotų vanduo ir uogienė sutirštėtų.
  6. Uogienę atvėsinkite ir uždėkite ant sustingusio panna cottos kremo.

Receptas Veganuary

Gardžių veganiškų apgaulių!

Žymos: , ,
Agnė
Susiję įrašai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *