Veganiškas sausis: net trys tobulų blynų receptai

blynai_pradzia

Blynai daug kam yra vadinamasis comfort food – maistas, sukeliantis nostalgiškus prisiminimus, grąžinantis į vaikystę, tingius ir lėtus savaitgalius. Toks šis maistas yra ir man. Tačiau pradėjusi dalyvauti veganiško sausio iniciatyvoje, ėmiau baimintis, kad iš šios komfortiško maisto zonos būsiu išmesta. Blynai be pieno ir kiaušinių – ar tai įmanoma?

Žinote posakį apie uždaromas duris, bet atveriamą langą? Kažkas panašaus ir čia. Kai iš valgiaraščio išbraukiami tradiciniai produktai, įsijungia vaizduotė ir lėkštėje ima garuoti ekstazėn varantys patiekalai. Užsienio maisto tinklaraštininkai tiesiog rungtyniauja skelbdami veganiškų patiekalų nuotraukas, į kurias žiūrint negali patikėti, kad tie patiekalai pagaminti be daugybės „be“.

Patikėkite manimi, veganiški blynai – dar tikrai ne aukštasis pilotažas. Tad šioje vietoje galima ramiai atsikvėpti ir lengva širdimi laukti savaitgalio. Išrinkau ir išbandžiau tris skirtingus blynų be pieno ir kiaušinių receptus, tad tiesiog beskite pirštu į bet kurį ir ragaukite. Gardūs visi!

Pilno grūdo blynai

blynai_spelta

Paprastai ir greitai pagaminami šie blynai idealūs ne tik savaitgalio, bet ir šiokiadienio rytais, kai užsimanote ko nors skanaus. Vietoje kiaušinio čia naudojamas maltų linų sėmenų ir vandens plakinys, o vietoje pieno puikiai tinka visi augaliniai pakaitalai – migdolų, ryžių, sojos pienas. Dėl to, kad šie blynai iš pilno grūdo miltų, jų skonis kiek primena duoną. Jei jums tai labai neįprasta, keiskite dalimi baltų kvietinių ir vėliau kaskart vis mažinkite jų proporcijas. Priprasite ir, prisiekiu, bus labai skanu.

Mums reikės:

· 1 linų sėmenų „kiaušinis“ (1 šaukštelis maltų linų sėmenų sumaišytas su 2,5 šaukšto vandens)
· 1 šaukštas alyvuogių aliejaus
· 1 šaukštelis klevų sirupo
· 1 šaukštelis kepimo miltelių
· ½ šaukštelio sodos
· žiupsnelis druskos
· 1 stiklinė migdolų pieno
· ¼ stiklinės pilno grūdo kvietinių miltų
· ¾ stiklinės speltos miltų
· 2 šaukštai avižinių dribsnių

Iškepsite apie 3 keptuves.

Kaip gaminti:

1. Dideliame inde išmaišykite maltus linų sėmenis ir vandenį. Įpilkite alyvuogių aliejaus, klevų sirupo, įdėkite kepimo miltelius, sodą, druską ir viską išmaišykite. Supilkite migdolų pieną ir gerai išplakite.
2. Į gautą mišinį sudėkite sausus produktus: kvietinius, speltos miltus, avižas. Išmaišykite ir palikite maždaug 10 minučių, kad pabrinktų.
3. Kepkite kokosų ar kitame mėgstamame aliejuje. Apverskite blynus, kai jų krašteliai paruduos, o viduryje atsiras burbuliukai.
4. Patiekite su klevų sirupu ir uogomis.

Receptas Minimalist Baker

Blynai be glitimo

blynai_gf

Įsimylėjau šiuos blynus dėl to, kad jie išties be nuodėmės. Be pieno, kiaušinių ir net be glitimo. Bananas jiems suteikia malonią ir minkštą tekstūrą, o kviečius pakeičia graži grikių ir rudųjų ryžių miltų proporcija. Vėlgi, jusime kvapnų duonos prieskonį, tačiau jis visai pranyksta kokosų grietinėlės ir rūgščių uogų pataluose. Jei ryte gaminsite šiuos gardžiuosius, grietinėlę galite pasiruošti jau iš vakaro. Ja perteptas šių blynų bokštas namiškius išvers iš kojų, garantuoju!

Mums reikės:

· 1 stiklinė nekepintų grikių kruopų, sumaltų į miltus (galite naudoti jau sumaltus)
· ½ stiklinės rudųjų ryžių miltų
· 2 šaukštai kukurūzų krakmolo
· 2 šaukšteliai kepimo miltelių
· žiupsnelis druskos
· ¼ šaukštelio cinamono
· 1,5 stiklinės migdolų pieno
· 2 šaukšteliai klevų sirupo
· ½ šaukštelio vanilės ekstrakto (arba pagal skonį)
· 2 smulkiai pjaustyti bananai

Iškepsite apie 5 keptuves.

Kaip gaminti:

1. Jei patys malsite grikių kruopas, naudokite ypatingai galingą maišytuvą arba kavamalę (pastaroji man labai pasiteisino). Grikių miltus ir kitus sausus produktus – ryžių miltus, kukurūzų krakmolą, kepimo miltelius, druską ir cinamoną – suberkite į didelį indą.
2. Kitame inde sumaišykite migdolų pieną, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą. Viską supilkite į sausų produktų indą ir gerai išsukite.
3. Įmaišykite smulkiai pjaustytus bananus, dar kartą atsargiai išmaišykite ir kepkite. Blynus apverskite tuomet, kai pamatysite burbuliukus.
4. Ypatingai skanu su kokosų grietinėle ir rūgštokomis uogomis.

Receptas Oh She Glows

Blynai su tofu

blynai_tofu

Nepaisant beglitimių argumentų ir kokosų grietinėlės vilionių, šie blynai mano vyro mėgstamiausi. Gal dėl to, kad yra itin minkšti, purūs ir primena spurgas, be to, yra gana sotūs. Aš pati, prisiekusi blynų valgytoja, vos įveikiau dvi keptuves. Visi laurai čia tenka sojų pupelių sūriui – tofu: jis ir kiaušinio pakaitalas, ir minkštumo bei sotumo garantas. Iki visiškos tobulybės šiuos spurgiukus patiekite su juodojo šokolado drožlėmis ir klevų sirupu – tai puiki kartaus ir saldaus sąjunga sunkokiems sūrio blynams.

Mums reikės:

· 300 g šilkinio tofu
· ¼ stiklinės aliejaus
· ½ stiklinės sojų pieno
· 2 šaukšteliai klevų sirupo
· ½ šaukštelio vanilės ekstrakto (arba pagal skonį)
· 2 stiklinės speltos miltų
· 2 šaukšteliai kepimo miltelių
· 1 šaukštelis cinamono
· žiupsnelis druskos

Iškepsite apie 4 keptuves.

Kaip gaminti:

1. Nedideliame inde sumaišykite speltos miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską.
2. Į maišytuvą su šluotele įdėkite tofu, įpilkite aliejų, sojų pieną, klevų sirupą ir vanilės ekstraktą. Plakite iki vientisos masės.
3. Į šią masę po truputį berkite sausuosius ingredientus kaskart paplakdamos, kol sudėsite viską. Jei tešla per tiršta, įpilkite daugiau pieno. Tuomet bus patogiau jos šaukštu įlieti į įkaitusią keptuvę.
4. Kepkite, kol atsiras burbuliukai ir blynai gražiai paruduos. Patiekite su juodojo šokolado drožlėmis ir klevų sirupu.

Receptas Connoisseurus Veg

Jei užsinorėjote kitokių veganiškų blynų, štai pora receptų:
Lietiniai blyneliai su bulvių-špinatų įdaru
Čirviniai blynai

Ir visai pabaigai, prieš suvalgant paskutinį blyną, keli įdomūs faktai apie miltus, iš kurių jie pagaminti.

AR ŽINOTE, KAD balti kvietiniai miltai maistinės vertės beveik neturi – rafinuoti miltai, kaip ir rafinuotas cukrus ir aliejus, vadinami „tuščiomis“ kalorijomis.
AR ŽINOTE, KAD XIX amžiuje žmonių maistui suvartojamų javų 90 proc. buvo pilno grūdo, o XX amžiaus pabaigoje – tik 5 proc.
AR ŽINOTE, KAD „pilnas“ grūdas nereiškia jo malimo stambumo, tad iš tiesų vertingi tie produktai, kuriuose grūdai ne stambiai malti, bet pats grūdas yra nesijotas, t. y. su visomis savo dalimis (gemalu ir sėlenomis).

Dar daugiau įdomių faktų apie grūdus, taip pat cukrų, aliejų ir kitą maistą radau knygoje „Maistas. Ką mes darome su juo, o jis su mumis“.

Skanių ir sveikų jums pusryčių!

Agnė
Susiję įrašai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *