Veganiškas sausis: makaronai ir jų padažai-apgavikai

pasta

Makaronai – tai Italija. Italija – tai maistas, vynas, sūris. Būtent, sūris. O be sūrio makaronų ne tik italai, bet ir mes jau nebeįsivaizduojame. Tačiau veganiško sausio metu pieno ir jo sutvėrimų mes nevartojame. Tačiau makaronus, tirštą padažą ir sūrį ant viršaus be galo mėgstame. Tai ką daryti?

Imsimės apgaulės, ponai. Pasirodo, veganai – išradingi žmonės. Jei nevalgo sūrio iš pieno, jie jį pasigamina iš riešutų. Jei makaronus užsinori aprengti baltu grietinėlės padažu, jie jį susimeistrauja iš daržovių. O didžiausia paslaptis – du ingredientai. Vienas suteikiantis padažui glotnumo, kitas sūrio skonį. Susipažinkite: migdolų pienas ir maistinės mielės.

pienas_mieles

Migdolų pienas gaminamas iš migdolų riešutų juos sumalant su vandeniu ir tuomet nukošiant. Galima pasigaminti namuose, galima įsigyti jau pagaminto iš ekologiškų riešutų be odelių.

Įdomiau – maistinės mielės. Tai ne tos mums įprastos alaus mielės, kurios kildina tešlą ar Užgavėnių blynus. Šios yra neaktyvios, išaugintos melasoje, jose nėra grybelinių mielių candida albicans. Jos yra didžiulis vitamino B ir baltymų šaltinis, kas svarbu nevalgantiems mėsos ir pieno. Skonis primena parmezano sūrį, tad galima dėti į troškinius, padažus ar barstyti tiesiai ant patiekalo.

Štai ir visa veganiškųjų padažų paslaptis. Paimkime skanių daržovių, pridėkime sūrio skonio mielių, migdolų pieno, sutrinkime ir turėsime niekuo neprastesnį veganišką padažą: tirštą, kreminį, su sūrio užuominomis. Pabandome?

Makaronai su keptų paprikų padažu

pasta_pepper

Šie makaronai dabar mano mėgstamiausi. Jie įveikė net ankstesnius favoritus, kuriuos barstydavau rikotos sūriu. Paprikos dūmo skonis, malonus saldumas ir sūrio motyvai, lengvumas tiek valgant, tiek pavalgius. Šio padažo gali būti daug, jame smagu išmaudyti ir makaronus be glitimo. Tuomet sveiko ir skanaus maisto fiesta garantuota.

Mums reikės:

  • 2 raudonųjų paprikų
  • 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • 2 šalotinių svogūnų
  • 4 česnako skiltelių, smulkiai sukapotų
  • druskos ir pipirų
  • 1,5 stiklinės migdolų pieno
  • 2 šaukštų maistinių mielių
  • 1,5 šaukšto kukurūzų krakmolo
  • saldžiosios paprikos miltelių (nebūtina)
  • makaronų be glitimo (arba įprastų)

Pagaminsite dviems labai alkaniems arba keturiems kukliems valgytojams.

Kaip gaminti:

  1. įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. į folija išklotą skardą sudėkite paprikas ir kepkite apie 30 minučių arba kol odelė apskrus. Iškepusias sandariai suvyniokite į tą pačią foliją ir apie 10 minučių leiskite pabūti. Nulupkite odelę, išimkite sėklas, kotelį ir atidėkite.
  2. Išvirkite makaronus. Nusunkite, apšlakstykite alyvuogių aliejumi, druska, pipirais ir palikite šiltai.
  3. Keptuvėje pakepkite smulkintus svogūnus ir česnaką, pabarstykite druska ir pipirais.
  4. Į smulkintuvą sudėkite keptus svogūnus ir česnaką, keptas paprikas, įpilkite migdolų pieno, įberkite saldžiosios paprikos miltelių (jei norite), maistinių mielių ir kukurūzų krakmolo. Plakite, kol gausite vientisą kreminį padažą. Pagal skonį įdėkite druskos ir pipirų. Negailėkite prieskonių, nes makaronai juos sugers.
  5. Supilkite padažą į keptuvę ir užkaiskite. Maišykite, kol šiek tiek sutirštės.
  6. Supilkite į padažą makaronus ir išmaišykite.
  7. Patiekite apibarstytus smulkintomis petražolėmis ar bazilikais, saldžiosios paprikos milteliais ir veganišku parmezanu.

Receptas Minimalist Baker

Makaronai su baltuoju Alfredo padažu

pasta_alfredo

Tradicinis itališkas Alfredo padažas – tai parmezano ir sviesto derinys. Kai abu ant makaronų ištirpsta, pavirsta į minkštą ir gana riebų dangalą. Šiuo padažu paprastai gardinami fettuccine rūšies makaronai ir pats patiekalas vadinamas Fettuccine Alfredo(Alfredo Di Lelio – restoranų Italijoje savininkas, kurio vardą ir gavo minėtas padažas).

Tiems, kam patinka balti padažai, kažkuo panašūs į Bešamelio, patiks ir šis veganiškas Alfredo variantas. Pirmuoju smuiku čia groja žiedinis kopūstas, padažui suteikiantis baltą kreminę tekstūrą. Jam į draugiją dar galima pasiūlyti kepintų cukinijų, pievagrybių, brokolių. Tuomet skonių gama bus platesnė ir patiekalo vaizdas pilnesnis.

Mums reikės:

  • 1 nedidelio žiedinio kopūsto (maždaug 4 stiklinių žiedynų)
  • 1 šaukšto alyvuogių aliejaus
  • 2 skiltelių susmulkinto česnako
  • ½ stiklinės migdolų pieno
  • ¼ stiklinės maistinių mielių
  • 1 šaukšto citrinos sulčių
  • ½ šaukštelio svogūnų miltelių
  • ¼ šaukštelio česnakų miltelių
  • ¾ šaukštelio druskos (arba pagal skonį)
  • ¼ šaukštelio pipirų (arba pagal skonį)
  • makaronų (fettuccine ar kitų, be glitimo arba įprastų)
  • keptų smulkiai pjaustytų mėgiamų daržovių (cukinijų, brokolių, pievagrybių ar kitų)

Pagaminsite dviems labai alkaniems arba keturiems kukliems valgytojams.

Kaip gaminti:

  1. Žiedinį kopūstą susmulkinkite žiedynais ir virkite apie 5 minutes, kol taps minkštas. Vandenį nusunkite.
  2. Tuo metu į keptuvę įpilkite alyvuogių aliejaus ir lengvai pakepkite česnaką.
  3. Į smulkintuvą sudėkite išvirusį žiedinį kopūstą, keptą česnaką, supilkite migdolų pieną, suberkite maistines mieles, svogūnų, česnakų miltelius, druską, pipirus, išspauskite citrinos sulčių. Malkite tol, kol pasidarys glotni, vienalytė masė.
  4. Keptuvėje pakepkite pasirinktas daržoves, pagardinkite druska ir pipirais.
  5. Išvirkite makaronus, nusunkite ir į jų puodą supilkite paruoštą padažą. Įdėkite keptas daržoves ir viską išmaišykite. Lengvai pašildykite, jei trūksta, pridėkite norimų prieskonių.
  6. Patiekite tuoj pat, apibarstę šviežiomis petražolėmis.

Receptas Oh She Glows

Skanių veganiškai itališkų pietų!

Agnė
Susiję įrašai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *