Enciklopedija: aliejų kokybė – kaip ją pažinti

alieju_kokybe

Šiais laikais aliejaus galima nusipirkti visur: prekybos centruose, vaistinėse, specializuotose parduotuvėse, turgeliuose. Tačiau išsirinkti gerą – uždavinys nelengvas. O ir geras geram nelygu. Vieni aliejai tinka kepti, kiti šaltiems užkandžiams gardinti, treti – geriausias maistas odai. Ir ne dėl to, kad būtų netinkami naudoti kitur. Dažnai jie per brangūs ir per vertingi, kad gruzdėtų keptuvėse.

Odos priežiūrai tinkantis aliejus turėtų būti pasirinktas ypač atidžiai, todėl jei išsirengėte jo ieškoti, atsižvelkite į kelis svarbius dalykus.

Nerafinuotas. Tiek kosmetikai, tiek sveikai mitybai vertėtų rinktis nerafinuotus aliejus. Jei aliejus rafinuotas, tai reiškia, kad jis buvo chemiškai išvalytas. Visų pirma jo žaliava buvo išmirkyta tirpiklyje, kad iš jos išsiskirtų daugiau aliejaus, vėliau tirpiklis pašalintas (neaišku, ar visas?) veikiant aukšta temperatūra. Gautasis aliejus skaidrintas, dezodoruotas, kad jame neliktų natūralaus jo kvapo ir konsistencijos. Taip apdirbtas aliejus tampa beveidis – jis patrauklus masiniam vartotojui, ilgai negenda, yra pigus, tačiau nė kiek nevertingas. Maža to, dėl apdirbimo metu naudotų chemikalų gali kenkti sveikatai.

Šalto spaudimo. Šalto spaudimo aliejai išgaunami mechaniniu būdu, nesvarbu, rankomis ar presais, tačiau esant ne didesnei kaip 30 °C temperatūrai. Taip spausti aliejai išlaiko savo charakterį ir skiriamuosius požymius: augalo kvapą, savitą tirštumą, spalvą, unikalų skonį. Tas pats pasakytina ir apie sudėtį – šaltai spaustame aliejuje išlieka nepakeičiamos riebalų rūgštys, vitaminai, mineralai ir kitos naudingosios medžiagos.

Kokybės klasė. Šias klases dažniausia turi alyvuogių aliejai, tad jei perkate juos parduotuvėje, rinkitės aukščiausią – Extra Virgin Olive Oil. Ji nurodo, kad šiam aliejui alyvuogės buvo rinktos rankomis, spaustos praėjus ne vėliau kaip 24 val. ir yra pirmo spaudimo. Kitos klasės aliejų, kaip Olive Oil (rafinuotas minkštimų ir odelių aliejus), Olive-Pomace Oil (išspaudų aliejus, daugiausia naudojamas maitinimo įstaigose), Refined Olive-Pomace (rafinuotas išspaudų aliejus) branginantys savo sveikatą turėtų nenaudoti apskritai.

Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus

Pirmo spaudimo alyvuogių aliejus

Jei, pavyzdžiui, domitės pačiu tikriausiu argano aliejumi, tai jį pietvakarių Maroke rankomis spaudė moterų kooperatyvas, kiekvieną riešutą perskeldamos, o branduolius trindamos tarp akmeninių girnų. Iš girnų ištekėjusi tiršta aliejaus masė pirma nusistovėjo, po to buvo nukošta, aliejus išpilstytas ir atvežtas jums. Naivu tikėtis, kad toks aliejus kainuos tiek pat, kiek kad ir nedidelėje gamyklėlėje presais spaustas aliejus. Toks rankų darbo aliejus net turi savo techninį pavadinimą – laisvai tekantysis. Jį gaminant nenaudota nė menkiausia temperatūra ir į jį nepateko jokios pašalinės medžiagos.

Kaina. Kaina yra vienas painiausių faktorių renkantis aliejų. Dažnai skirtingų parduotuvių lentynose galima rasti to paties augalo aliejų, spaustą šaltai, nerafinuotą, tačiau savo kaina besiskirianti kone du kartus. Be abejo, vertėtų neapsigauti, jei tai tik prekybinis triukas, tačiau jei perkate parduotuvėje, kuri tokią kainodarą gali pagrįsti, vadinasi tam yra svarių priežasčių. Šiuo atveju, tiesa yra viena ir jau girdėta: geras dalykas kainuoja brangiai.

Laisvai tekantysis argano aliejus

Laisvai tekantysis argano aliejus

Tradiciniu būdu aliejų spaudžia moterų kooperatyvai

Tradiciniu būdu aliejų spaudžia moterų
kooperatyvai

Jei žvelgtume dar giliau, už didelės kantrybės reikalaujančių rankų darbo slypi niekaip nepamatuojamas energetinis lygmuo, kurį aliejaus gamintojos perduoda savo kūriniams. Priklausomai, ar ištryškęs prislėgus presu, ar lėtai ištekėjęs girnomis trinant moters, kuriai šis darbas yra tiesiog įgimtas, aliejus pasižymi jam atiduota energija.

Alyvuogių aliejus ruošimas spausti gamykloje

Alyvuogių aliejus ruošimas spausti gamykloje

Argano riešutai iki šiol yra gliaudomi rankomis

Argano riešutai iki šiol yra gliaudomi rankomis

Asmenybė. Tikri, kokybiški ir gyvi aliejai, kaip ir vynas, yra tikros asmenybės. Net išspaustas toje pačioje vietoje aliejus gali skirtis nuo to, kuris čia pat buvo pagamintas prieš metus. Priklausomai nuo buvusio klimato, tuometinės derliaus kokybės aliejus skleidžia unikalias ir tais metais subrandintas savybes. Skirtumas dar akivaizdesnis, kai lyginame skirtingų gamintojų vieną ir tą patį aliejų, pavyzdžiui, šaltalankių. Vienų jis lengvesnis, šviesesnis, švelnesnis, o kitų tirštas, sodrus, net nepermatomo raudonumo, odą dažančio ryškiu oranžu. Tik neapsigaukite, jei skirtumai nėra subtilūs, jie gali liudyti ne ką kitą, o tiesiog prastesnę aliejaus kokybę.

Praktiškas patarimas. Jei prieš pirkdami aliejų galite išbandyti, užsitepkite jo šiek tiek ant rankos, gerai įtrinkite ir pauostykite. Uodžiant kokybišką aliejų turėtų skleistis vien augaliniai kvapai ir nieko įtartino.

Daugiau apie aliejų spaudimą, kokybę bei savybes galite perskaityti šiame žurnalo „Green’as“ straipsnyje – Aliejus parduotuvėje ir virtuvėje. Ką pasirinkti?

Agnė
Susiję įrašai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *