Enciklopedija: natūralios kosmetikos sąvokos

kosmetikos_savokos

HIDROLATAS – tai vandens pavidalo skystis, gautas surinkus garų lašelius, kurie susidarė distiliuojant (šildant garais ar vandenyje) tam tikrus augalus (levandas, rožes, ramunėles ir pan.). Po distiliacijos hidrolate lieka daug ištirpusių odai naudingų medžiagų, nedidelė dalis augalo eterinio aliejaus. Dėl savo švelnios ir saugios formulės hidrolatai naudojami net jautrios, kūdikių odos priežiūrai (kaip valiklis, drėkiklis, antiseptinė priemonė), yra dažni kremų, šampūnų, pienelių sudėtinė dalis, o dėl puikiai įsisavinto augalo kvapo mėgiami aromaterapijoje.

Kiti hidrolatų pavadinimai: hidrazolis, distiliuotas augalų vanduo, gėlių vanduo.
Aš naudoju: apsipurkšti veidą baigiant valymo procedūrą, atgaivinti veidą bet kuriuo dienos metu, lengvai pakvėpinti kūną.

distiliavimas                       roziu_vanduo

FITOLIS – tai aliejus, kuriame tam tikrą laiką buvo mirkyti (maceruoti) augalai. Vertingas fitolis gaunamas iš vaistažolių (kraujažolių, jonažolių, ramunėlių, medetkų, arnikų), o ypač kvapnus jo eliksyras – iš rožių, jazmionių, citrinmedžių žiedų, vanilės lazdelių. Augalai paprastai užpilami ypač kokybišku šalto spaudimo saulėgrąžų arba alyvuogių aliejumi, kuris per laiką perima veikliąsias augalų medžiagas. Fitoliai dedami į masažinius aliejus, kremus, naudojami mišiniuose su kitais kosmetiniais aliejais, nedidelį jų kiekį galima tepti tiesiog ant odos.

Kiti fitolio pavadinimai: ištrauka, maceratas, infuzinis aliejus.
Aš naudoju: rankų darbo gamybos kreme (medetkų fitolis), gryną nedideliems odos plotams.
medetku_fitolio_gamyba      medetku_fitolis

AUGALINIAI ALIEJAI – tai lipidai (arba riebalai), gaunami šalto spaudimo būdu iš riebalus kaupiančių augalų kauliukų, riešutų, sėklų (avokadų, migdolų, abrikosų ir pan.). Kosmetikoje naudojami augaliniai aliejai yra nerafinuoti, chemiškai ir termiškai neapdoroti. Šie aliejai odai naudingi tuo, jog turi medžiagų, artimų natūraliai odoje esančioms, todėl efektyviai jas papildo ir stiprina. Augaliniai aliejai dažnai praturtinami eteriniais aliejais, ištraukomis ir naudojami kaip masažiniai, kosmetiniai aliejai.

Kiti augalinių aliejų pavadinimai: baziniai aliejai.
Aš naudoju: kelių augalinių aliejų mišinį su fitoliais veidui ir kūnui.

avokadas                     ispaustas_aliejus

ABSOLIUTAS – tai labai koncentruotas ir aromatingas aliejus, pasižymintis klampumu, ryškia spalva ir intensyviu kvapu. Absoliutai gaunami specialiais ekstrahentais (tirpikliais) veikiant ypač trapius augalus, tokius kaip rožės, jazmino žiedai, nes, priešingu atveju, aukšta temperatūra ir garai gali sunaikinti jų aromatą. Absoliutai išgaunami ir iš kitų, sunkiai tradiciniais būdais padorojamų produktų, pavyzdžiui, kakavos pupelių, dervos. Absoliuto gamyba, palyginti su eterinių aliejų gamyba, dažnai yra alternatyvus, kartais paprastesnis ir pigesnis būdas išgauti aromatingąją augalo esenciją. Nedideli kiekiai absoliuto įmaišomi į augalinius aliejus (masažui), dedami į kosmetikos priemones.

Jasmine_Grandiflorum     jazminu_absoliutas
Parengta pagal: kvapunamai.lt, Patricia Davis „Aromaterapija nuo A iki Ž“.
Agnė
Susiję įrašai

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *